HTML

Meghalt a király (stsmork)

2007.08.13. 18:03 Toto422

Meghalt a király

Hetekkel ezelőtt dobták be az üzenő ládánkba, de csak most van időm foglalkozni vele: nyolcvanhat éves korában elhunyt Tsang Tsou Choi. Ez a számomra eddig ismeretlen úriember egész életét Hong-Kong közterületeinek kitartó összegraffitizésével töltötte; gondosan kalligrafált műveiben arra hívta fel a tudatlan polgárok figyelmét, hogy a terület, ahol városuk ma áll, valaha az ő őseinek a tulajdona volt. Úgy is mondhatnánk ezért, hogy ő Kowloon királya.

Önjelölt uralkodókért azonban nem kell ilyen messzire mennünk.

A Saltee szigetek az Atlanti óceánban fekszenek, Írország déli partjainál, Kilmore Quay falutól pár kilométerre. Valmikor még 1920-ban egy nyolcéves ír kisfiú megígérte az édesanyjának, hogy ha megnő, ő lesz a Saltee szigetek királya. Húsz évvel később csakugyan meg is vásárolta a nagyobbik szigetet, 1956-ban pedig Michael the First néven királlyá koronáztatta magát. A zsebkendőnyi sziget egyébként - az uralkodó házától eltekintve - teljesen lakatlan. Nemhogy kikötője, de mólója sincs, a látogatóknak a part közelében ki kell ugraniuk a csónakból és a térdig érő vízben kigázolni a partra. Az idelátogatókat partra szállás után Első Michael intő szavai fogadják egy alkalmas kőtáblába vésve:

All people, young and old, are welcome to come, see and enjoy the Islands, and leave them as they found them for the unborn generations to come, see and enjoy.

Van aztán pár emberkéz alkotta látványosság is, a trónszék, amelyben az uralkodót megkoronázták, és egy obeliszk, amelynek oldalaira bölcs mondásokat véstek gondos kezek. (Említsük meg zárójelben, hogy a sziget alapját prekambriai kőzet alkotja, ami - tiszteletet parancsoló kora miatt - kuriózum, de ez valószínűleg csak a geológusok szívét dobogtatja meg.) Kőzettani érdeklődés hiányában a fő attrakciót a nyár elején idelátogató lundák jelentik, akik annyian vannak, mintha egy package tour keretében hozta volna őket egy chartergép, és ügyet sem vetnek a szigeten kószáló turistákra.

Michael the First egyébként 1998-ban elhunyt, helyét a trónon legidősebb fia vette át, a fantáziadús Michael the Second néven.

stsmork cikke a Kispadon, 2007. augusztus 10. péntek


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rsspost.blog.hu/api/trackback/id/tr83139105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása