HTML

Miért pont Jabber? (RTW #1)

2007.08.13. 17:50 sztahanov

Ezekben a napokban az olvasók írják a postokat a Webisztánra. Ha ti is szeretnétek írni,
küldjétek a postokat. Íme a Reader Takeover Week első írása...
Szerző: Németh Ádám
Blog: jabbermania.blogspot.com

A weben és az emailen kívül egy dolog van, amit sokan használnak: az Instant Messaging. Az emaillel túl sokat kezdeni nem tudunk jelenleg, a valósidejű közösségek terén viszont még van mit "innoválni". De nem érdemes teljesen külön utat járni, ezt már a Google is belátta. A Google Talk csupán a Jabber-hálózat egyik legismertebb szolgáltatója.

Az 1999-ben indított Jabber-hálózat célja, egy demokratikus, kiegészíthető, többszolgáltatós rendszer létrehozása - hasonlóan a GSM-hez. (Skype, MSN nem ilyen). Bárki telepíthet magának Jabber-szervert, (mint ahogy weboldalt is létrehozhat), ezzel saját szolgáltatást üzemeltetve, ami együttműködik - többek közt - a Google Talk-kal is.

Mobilos példával élve: a Vodafone, a Pannon és a T-Mobile előfizetői beszélhetnek egymással, sőt, SMS-t is küldhetnek egymásnak, ráadásul attól függetlenül, hogy Nokia, Ericsson vagy Siemens stb. márkájú telefonuk van. A Skype és az MSN használói nem. A jabber hasonlóan épül fel: különböző szolgáltatók (Google, LiveJournal), különböző kliensek, mégis egy nyelvet beszélnek, az e-mail hálózatokhoz hasonlóan kapcsolva.

=> Bővebben!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rsspost.blog.hu/api/trackback/id/tr44139087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása