HTML

RSSPost

Friss topikok

Linkblog

Webisztán: Miért pont Jabber? (RTW #1)

2007.08.13. 18:02 Toto422

Ezekben a napokban az olvasók írják a postokat a Webisztánra. Ha ti is szeretnétek írni,
küldjétek a postokat. Íme a Reader Takeover Week első írása...
Szerző: Németh Ádám
Blog: jabbermania.blogspot.com

A weben és az emailen kívül egy dolog van, amit sokan használnak: az Instant Messaging. Az emaillel túl sokat kezdeni nem tudunk jelenleg, a valósidejű közösségek terén viszont még van mit "innoválni". De nem érdemes teljesen külön utat járni, ezt már a Google is belátta. A Google Talk csupán a Jabber-hálózat egyik legismertebb szolgáltatója.

Az 1999-ben indított Jabber-hálózat célja, egy demokratikus, kiegészíthető, többszolgáltatós rendszer létrehozása - hasonlóan a GSM-hez. (Skype, MSN nem ilyen). Bárki telepíthet magának Jabber-szervert, (mint ahogy weboldalt is létrehozhat), ezzel saját szolgáltatást üzemeltetve, ami együttműködik - többek közt - a Google Talk-kal is.

Mobilos példával élve: a Vodafone, a Pannon és a T-Mobile előfizetői beszélhetnek egymással, sőt, SMS-t is küldhetnek egymásnak, ráadásul attól függetlenül, hogy Nokia, Ericsson vagy Siemens stb. márkájú telefonuk van. A Skype és az MSN használói nem. A jabber hasonlóan épül fel: különböző szolgáltatók (Google, LiveJournal), különböző kliensek, mégis egy nyelvet beszélnek, az e-mail hálózatokhoz hasonlóan kapcsolva.

Ennek ellenére valószínűleg a mai felhasználók még nem fognak rohanni, hogy lecserélhessék az MSN-t: inkább arra való, hogy a fejlesztők, közösségek, cégek saját IM-szolgáltatásokat hozzanak létre, és ezek használói beszélhessenek egymással. A sok szolgáltatás később persze reményeink szerint egy nyílt, világszerte használt megoldást eredményez majd, csak úgy, mint ma az e-mail vagy a web.

Az alaprendszer megoldásai közé tartozik például a szelektív láthatatlanság: barátoknak online vagyok, ügyfeleknek nem. Vagy a számítógéptől eltávolodva az ő üzeneteik megérkeznek a mobilomra is, ha visszamegyek, ismét gépre kapom, ahonnan kényelmesebb gépelni (ez a többes erőforrás-kezelés).

A poénosabb szolgáltatók között leledzik a már ismert MeeboMe szolgáltatás, vagy a Skype szakértőkeresőjéhez hasonló qunu.com, de ott a mobilon, weben egyaránt elérhető mabber, vagy a sakkozóknak szánt chesspark is.

Ez utóbbi értelemszerűen kibővíti a protokolt (jelen esetben a sakk lépéseihez tartozó utasításokkal). Az ilyen kiegészítéseket gyakran szabványosítják. Két példa: a Google-féle VoIP-megoldás, a Jingle, ill. a Twitter, de inkább Jaiku-szerű "mi történik velem most" protokol, amit ráadásul mindkét szolgáltató támogatni fog.

A weben lévő programok integrálása jabberrel, azaz a mashup-gondolkodás nem olyan régi a jabber-rendszerekben: a SamePlace azt tűzte ki célul, hogy a weboldalakra AJAX-alkalmazásokat lehessen írni, amik aztán kihasználják a kommunikációs hálózatot: pl. egy játék, vagy valamiféle kollaboratív eszköz (közös rajztábla, közös térkép) együttes használatával. Sajnos jelenleg csak firefoxszal működik, de az elképzelés nem rossz.

A jabber akkor vált célterületté ismét, amikor a Google mögé állt, beépült a népszerű gmailbe (nagyon ügyes módon, automatikusan hálózatot építve), és szabványos VoIP-támogatást kapott. Azóta egyre népszerűbb, a könnyen telepíthető ingyenes szervereknek, mint az OpenFire (vagy a nagyteljesítményű ejabberd), és a Google ingyenes virtual hosting szolgáltatásának hála.

Ami hiányzik viszont: kevés a magyar szolgáltató, a magyarra fordított kliensek. Nagyon kevés a kifejezetten a jabber előnyeit kihasználó szolgáltatás. Kevés az olyan hazai közösség (pl. portál, iskola), ami mögött Jabber (is) van. Pedig a könyvtárakkal (AJAX, Flash is van!), kliensekkel, segédkomponensekkel hamar egyről a kettőre lehet jutni.

Diszklémer: a szerző évek óta jabber-technológiákkal foglalkozik, kérdéseket, ötleteket szívesen vár a kommentekben, vagy az aadaam kukac gmail dotkom (jabber:) címen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rsspost.blog.hu/api/trackback/id/tr96139102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása